2016. július 5., kedd

Töltődj fel! 1. elem

Régen olvastam ilyen érdekes könyvet. Szórakoztatott, elgondolkoztatott és önkéntelenül is elemzésre késztetett.
Szokatlan dolog a végén kezdeni és én most mégis ezt teszem:

UTÓSZÓ


"Csupán tíz motiváló elem van, mégsem fogja soha senki tökéletesen elsajátítani mindet. A könyv legfontosabb mondanivalója: az igazi ajándék maga az út, amelyet azért járunk be, hogy jobbá váljunk, és életünk mélyére hatoljunk. A tökéletesen feltöltődött élet tudatos választások sorát, folyamatos jelenlétet, koncentrációt, fejlődést, növekedést és kontrollt követel meg tőlünk ahhoz, hogy az energikus, elhivatott és lelkes élet áldásában részesüljünk. Olyan kemény munkát, küzdelmet és elszántságot kell tanúsítanunk, amelyet a legtöbben nem tudnak teljesíteni. Hiszek abban, hogy mi mégis képesek leszünk rá, tökéletesen kézben tartjuk életünket és nem is értjük majd, hogyan lehettünk korábban gyengék vagy bizonytalanok; más napokon ismét azt érezzük majd, hogy elvesztettük a kontrollt, ilyen az élet, de megéri! Vajon mi vár ránk az előttünk álló úton? Az biztos, hogy ha belső feltöltődöttségünkre koncentrálunk, az életünk megtelik energiával és lelkesedéssel. De ez még nem minden. Tisztábban látunk majd, felfogjuk az élet mélyebb értelmét, őszintén értékelünk és tisztelünk majd másokat, és megbecsüljük mindazt, amit kaptunk. A feltöltődöttség megadja a hála érzetért. És mi is lehetne jobb érzés, mint a hála a saját életünkért?"

És akkor ugorjunk az elejére:

Tíz motiváló elem mozgatja a viselkedésünket, de a boldogsághoz nincs szükség egyikre sem. Hátra lehet dőlni és azt mondani, nekem így is jó. Erre képes az elménk, de ez az állapot nem lesz tartós, folyton vágyakozni fogunk valami után.

Az öt alapvető motiváló elem, amely energiát ad: a kontroll, a kompetencia, a kongruencia, a gondoskodás és a kapcsolatok. Ha ezeket sikerül aktivizálni, azt lehet mondani, hogy megvannak az alapvető szükségletek egy modern társadalomban.

A másik öt az előrevivő motiváló elem, és őszintén, amikor elkezdtem olvasni ezt a fejezetet, megijedtem tőlük: változás, kihívás, kreatív önkifejezés, hozzájárulás, tudatosság.

Nézzük hát, mit tudtam meg magamról:

1. elem: kontroll

A legtöbb baj abból fakad, ha olyan dolgot akarok kontrollálni, amire nincs kihatásom: időjárás, gazdasági helyzet, más emberek. De a saját jellememet, cselekedeteimet, viselkedésemet tudom kontrollálni: mit teszek hozzá a világhoz. Persze, csak egy szintig, de azt meg lehet tanulni, hogy mit tudok kontroll alá helyezni. Nem akarok mindent az ellenőrzésem alá vonni, mert a túl nagy pontosság miatt elveszíthetem a képességemet a váratlan események befogadására és rugalmatlanná válok. Ha viszont feladom a teljes irányítást, minden kicsúszik a kezemből, nincs kontroll, nincs döntés, nem tudom érvényesíteni az akaratomat, kiszolgáltatottá válok, elveszítem azt a szabadságot, hogy kijelöljem a saját utamat.
Nos, mire emlékeztet mindez? Véletlenül nem így viselkedtem régebben? Minden kicentizve, és ha jött egy váratlan esemény és borult a program, mintha a fogamat húzták volna. És most mi a helyzet? Már nem zavarnak a váratlan programok, inkább örülök a változatosságnak, tehát tanultam a múltból. Ellenben most is nagyon makacs vagyok még és nem nagyon hagyom magam meggyőzni vagy eltéríteni a főbb iránytól. De ha biztos vagyok abban, hogy ez az irány a jó, hogy azon az úton járok, amelyik a számomra kijelöltetett, akkor a makacsságom talán megbocsátható…

- kontrollálni a szemléletmódunkat és a jellemünket… Világos, a hatalmas és többnyire felesleges információtömegre gondol, amitől nagyon negatívvá tudok válni. Bocsánat, tudtam, amíg le nem tiltottam magam a tévéről és a netről-csetről. Rengeteg elpocsékolt idő, túl sok felesleges, egymásnak ellentmondó információ. Lehet választani, hogy mindennek hatására pozitív életszemlélettel vagy negatív hozzáállással élek-e tovább? Azt hiszem, ez már nálam nem kérdés, hanem kialakult szokás, ha felkavaró filmet látok, abban a pillanatban kimegyek a szobából, és nem érdekel senki véleménye. Így volt ez a múltkori vendégségben is, odahaza. Mindenki olyan filmet néz a tévén, amilyet akar, de nem velem együtt. Viszont tudni kell, hogy nem ez a helyes magatartás. El kellene mindezt viselni és ennek ellenére állítani azt, hogy a világ egy varázslatos hely. Ezt én állítom, és tudom, de gyönge vagyok a negatív dolgok elviseléséhez, inkább kitérek előlük. Hát, nem leszek tökéletes kísérleti alanya a könyvnek, már látom…

-legyen teli újdonsággal az életünk…Újdonság és kihívás, világos, pl. új emberek megismerése, új készségek elsajátítása,…érdekes javaslatai vannak az írónak: háromhavonkénti kiruccanás, (nem is rossz ötlet, ez évente négy alkalom, pár napra eltűnni a térképről, a lényeg az elszabaduláson van); előadások, sportesemények, élmények (koncertek pipa); utazás, kaland (ez megvan, olyan kalandokra vállalkozom, amik tényleg kihívásnak számítanak a nem éppen karcsú és pehelysúlyú termetemnek, pl. hegyek. És az utazás, igeeennn…); új ismerősök (mindig féltem új emberekkel ismerkedni, de mostanában gond nélkül ismerkedem sportolókkal, hozzám hasonló írópalántákkal); készségfejlesztés (írás, rajzolás pipa);  Eredmény: egy kipihent, lelkes, energiával feltöltődött, elhivatott önmagam. Kipróbáltam, működik. És nagyon élvezem.


-kontrolláljuk a munkafolyamatot… értem, mire gondol, a projektalapú munkamegosztás kiölte a felelősségérzetet az emberekből, mert csak pici kis fázisokban vesznek részt. Tehát olyan munkát választani, amiben teljes elhivatottsággal részt tudok venni, elejétől a végéig, produktivitás növelése, jó időbeosztás, szervezés és tsa. és a munka élvezete. Hát ezzel eddig nem volt baj, de nem akarom  ismét olyan szintre kiterjeszteni, mintha a saját vállalkozásom lenne a benti irodám. Amit csinálok, jól csinálom, örülök az eredményeknek, de már nem ez a legfontosabb tényező az életemben, illetve pontosan ennyi, egy tényező a sok közül, de nem a legfontosabb. 

Folytatás következik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése