2014. augusztus 8., péntek

Edzésnapló EAP zsé komplex 1. hét 1. nap



aerobikos bemelegítés 10 perc

1. blokk izommegtartó rész kézi súlyzóval és saját testsúlyos gyakorlatok:
guggolások, kitörések, törzserősítés kézi súlyzóval, félkezes hídtarás (a 4. körnél már folyt az izzadtság a lábamon és térdre csúsztam, pont a múltkori hegymászásban megsérült térdemre durrantam, de hát ez van!)
 guggolásból lábkifordítás (ezt még nem ismertem eddig, lendületből jól megy, hely kell hozzá, az 5. körben többet ültem, mint lendítettem)
5 kör, 21 perc

2. blokk anaerob rész magas intenzitású gyakorlatokkal,  saját testsúllyal
guggolások, fekvőtámasz variációk (ennél pech, a női nem alkalmazható), terpesz felugrás (átmegyünk Insanitybe? Shaunnál csináltam ehhez hasonlókat, a 3. körnél már csak összetett lábbal tudtam ugrani), új gyakorlat a számomra: kéztámaszos hasbehúzás (vagy a kezem hosszú, vagy a fenekem nagy, ezen még dolgozni kell!), hegymászás (ebben nagy vagyok!)
 3 kör, 10 perc

3.  blokk aerob rész 29 perc futás






szokásos nyújtás 10 perc
összesen: 80 perc

érzés: nagyon jó, izzaszt keményen, térden csúszok a zuhanyzóhoz
eszközök: polifoam, a két 2 kilós kézisúlyzóm, hozzá a csuklósúlyom 1-1 kilós (a 4 kilós tárcsákkal folytatom a következő naptól), sportcipő (a régi mezítlábas edzéseket elfelejthetem)
víz edzés alatt: fél liter, de több kellett volna
hőmérséklet a szobában: 25 fok
futáshoz kint: kellemes hőség 27 fok

Napi kalória: 1200 kcal tervezett, 1137 kcal lett.

3 megjegyzés:

  1. Kedves Zsuzsanna! :)

    Azért kimerítő a diéta, mert ez fogyókúra és nem diéta!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Alex, az előző bejegyzéseimben már írtam arról, hogy mi a különbség a diéta és a fogyókúra között. Minthogy nem most kezdem, hanem 3 éve folyamatosan így élek, a kúra jelleg nálam nem mondható el. Az EAP program étkezési tervet is tartalmaz, ennek elveit követtem és követem ma is.

      Törlés

  2. A testzsírokról röviden... ;)
    .
    2014. április 26., 13:56


    A zsírsejtek egészen kicsi gyermekkorban alakulnak ki a testen. Hogy kinek mennyi, az valamennyire genetikafüggő, de leginkább a táplálkozás befolyásolja. A zsírsejtek száma, egész életünk során állandó, tehát nem változik, nem tünik el egy diéta során. Állandóan ott marad a korábban kialakult, jól megszokott helyén. Amikor helyesen diétázunk akkor nem adunk elég tápanyagot ezeknek a sejteknek és ezért "lefogynak". Amint visszatérünk az inaktív életmódhoz és a nem megfelelő étrendhez, akkor ezek az alattomos sejtecskék újból növekedni kezdenek, híznak. A számuk nem változik, de a méretük igen. Ezért van az, hogy a diéta után visszahízik az ember. A zsírleszívás után szintén! Jó hír viszont, hogy egy szép testet könnyebb formában tartani, mint azt kialakítani. Szintentartani könnyű, megszerezni nem az. Ha a táplálkozásunk jó, és már formában vagyunk, akkor néha lehet bámit és bármennyit enni, mert egy bezabálástól nem lehet elhízni! A gyerekeket sem kell édességgel tömni, sem pedig lisztes sütikkel. Nekik is jobb a fehérjében gazdag táplálkozás. Kevesebb zsírsejt alakul a testükön, ha minőségibb kaján nevelkednek!

    A megfelelő táplálkozás jó, de önmagában kevés, különösen jelentős túlsúlynál igaz ez. Ha jól eszel, akkor "szintentartod magad", de fogyni nem fogsz! Meg kell barátkoznod a mozgással, mert amint az izomzatodat munkába fogod, azok energiát fognak felvenni, nem is keveset. Ha a ch=szénhidrát beviteled magas, akkor az izmok azt fogják energiaként használni és nem fogsz fogyni!!! Amikor a ch bevitelt alacsonyan tartod, akkor a szervezet kénytelen a zsírraktárakhoz nyúlni és a saját testzsírból zsírból szintetizálni a működéshez szükséges ch-t, ekkor a zsírsejtek elkezdenek összemenni. Megindul az ún. zsírégetés. :) Vannak friss kutatások ezzel kapcsolatosan. Extrém elhízás esetén a sejtek száma is képes növekedni! Ez persze inkább az, olykor bulvárhírekben is szereplő, rettenetesen nagy embereknél lehet igaz. :)

    VálaszTörlés