2014. augusztus 29., péntek

Diéta vagy testmozgás? Mindkettő! - Diet or Workout? Both!



Tizenkét éve költöztünk be a frissen elkészült sorházunkba. Végre felkerült a fürdőbe a nagytükör és a folyosó gardróbjára is tükörajtót kértem. Ezek után már nem tehettem úgy, mint a strucc, el kellett mennem a tükör előtt és kénytelen voltam észrevenni a szoruló pólókat, az egyre kerekedő melleket, az egyre szélesebb csípőt és a dagadó bokát.  Gondoltam egy „okosat”, áttértem a nadrágra, bő fazonúra, hátha így sikerül elrejtenem a felesleges hájat. Hogy teljes legyen az önigazolásom, a neten elkezdtem olyan áruházak után kutatni, ahol sokXXXL méretű ruhákat kínálnak. Majd jött a következő fázis, olvasni kezdtem olyan beszámolókat, hogy miért jó ducinak lenni, nekünk 100 kilósoknak is vannak már díváink, modelljeink, kész ruhakollekciónk…



Hogy is szól a híres idézet Henry Fordtól? „Akár azt hiszed hogy képes vagy rá, akár azt, hogy nem, igazad lesz.”

Az agyam pont ezt csinálta velem, elkezdte bebizonyítani, hogy duckón is én vagyok a csúcs! Ez rettenetes! De jó, hogy időben felébredtem és a kevésbé fontos tulajdonságok, mint amilyen a külső megjelenés, az alak, a forma, a csábosság, az egészségemet helyeztem a középpontba. És így már egész másképpen kellett a fenti idézetet használnom és az agyam átkapcsolt a fogyás üzemmód megtámogatására.


 Elkezdtem kutatni a neten. Sokszor tévedtem vakvágányra, mert rengeteg az információ. Minden bebizonyított dolognak megtaláltam az ellenkezőjét is. Végül elkezdtem szelektálni. Eldöntöttem, hogy nem fogyókúrázni akarok,  ami csak kúra jellegű lefogyásról szól, hanem tartósan megváltozni: életmódot váltani. Fogyni akarok és mozogni, mert a kettő kombinációja adja a legjobb eredményt.


Nekem sikerült és tudom a saját tapasztalatomból, hogy képesek vagyunk az agyunkat úgy fogni munkára, hogy azt támogassa, amit el akarunk érni. Nem csak álmodozni kell erről, hanem megtenni a konkrét lépéseket. Lehet ez először pici, tétova, de ha beindulnak az eredménynek, a hatás elsöprő lesz!



Egy nagyon jó írást olvastam Katona Zoltán on-line edző hírlevelében. Annyira jól összefoglalja mindazt, amit én is támogatok, hogy megosztom veletek.

Itt az igazság végre a diéta kontra testmozgás vitában

by Katona Zoltán on-line edző (Zsírégetés harcosai ZSH rendszer)

"Fogyni edzés nélkül"

Ez az egyik leggyakoribb szlogenjük a manapság népszerű "hóbortos" fogyókúráknak, mégis heves viták tárgyát képezi.

Melyik a jobb? A diéta vagy a testmozgás? Le tudsz könnyedén szenvedés és éhezés nélkül fogyni - és ami még fontosabb, vékony maradni - testmozgás nélkül?

Nézzük az igazságot a diéta kontra testmozgás vitában

Igen, kalóriacsökkentéssel tudsz fogyni. De ahogy már tegnap megtudtad, veszélyes túl kevés kalóriát fogyasztani; mivel majdnem mindig visszahízod a kilókat, amit a nagyon alacsony kalóriatartalmú diétával fogysz le. Néhány ember kényszerűségből használja a kalória-megszorításos diétát. Például ismerek olyan tolószékes embert, akik kalóriamegvonással fogyott le.
Azonban ismerek olyan embert is, aki nagyon kövér volt és ortopédiai problémái is voltak (nehézzé tették volna a kezdeti szakaszban az edzést) és úgy döntött, hogy kalória megvonással kezd, és később kezdi el a testmozgást. Ő is lefogyott.
Mivel azok számára, akik tudnak mozogni a kizárólag kalóriamegvonás a legrosszabb útja a fogyókúrának. Gondolom, Te tudsz mozogni?

Két módon lehet kalóriahiányt létrehozni és lefogyni

Az egyik út az, hogy a táplálkozásoddal kapcsolatban követsz néhány fontos szabályt. A másik az, hogy minimálisat, de megfelelő módon mozogsz. Mindkét esetben megnöveled az elégetett kalóriák számát.
A két módszer közül a második a jobb. Viszont ha kombinálhatod a két módszert, akkor gyorsabb és könnyedebb fogyásod lesz. Miért?
Mert a jó táplálkozás + izomépítéses edzés kombinációja egy felturbózott anyagcserét eredményez, aminek az eredménye könnyed szenvedés nélküli lefogyás.

A legfontosabb 10 ok, hogy miért a testedzés és nem a diétázás a legjobb módja a lefogyásnak:

Az összes hatékony zsírégető program a világon mindig tartalmaz 2 típusú edzést: izomépítő edzést és kardiovaszkuláris edzést. Az okot, amiért mindkettőt tartalmaznia kell oldalakba tartana leírni, de itt van a 10 legfontosabb:
1.      Növeli az anyagcserédet.
2.      Növeli a kalóriahiányt anélkül, hogy a tested éhező módba kapcsolna.
3.      Segíti a jobb alvást és elbánik a stresszel is.
4.      Azt üzeni a testednek, hogy építs izmot. A csak fogyókúra izomvesztést okoz.
5.      Növeli a csontsűrűséget.
6.      Megelőzi a cukorbetegséget, csökkenti a vércukorszintet.
7.      Fejleszti a kardiovaszkuláris egészségedet.
8.      Javítja a közérzetet, enyhíti a depressziót és növeli az önbecsülést.
9.      Segíti a mozgékonyságot és javítja az életminőséget.
10.  Segít gyorsan lefogyni és karcsú maradni hosszú távon.

A tudomány a mögött, hogy több zsírt égetünk anélkül, hogy kevesebbet ennénk

Az energiaráfordítás szerepe a fogyókúrában (diéta kontra edzés) még mindig vita tárgyát képezi.
Évek óta eltökélt híve vagyok a gyors és könnyed fogyás érdekében annak az edzésmódszernek, mely izmot épít és zsírt éget egyszerre az edzés utáni napon is, ahelyett, hogy megvonnánk a kalóriát a testünktől.

Vess egy pillantást a kutatások által bizonyított előnyökre, és lásd magad is:
"Csak az energia-korlátozásra alapuló kezelések gyakran okozhatnak tiszta izomszövet vesztést."
Kutatás - 1989 -ből*

A csökkentett energiafelhasználás úgy tűnik, megkönnyíti a súlygyarapodást, és az egyén hízásra hajlamos lesz.
Kutatás 1995 -ből*

A testmozgás a sikeres testtömeg szabályozás kritikus tényezője. A fizikai aktivitás az energia felhasználással szabályozza a testtömeget és javítja a fizikai állóképességet.
Kutatás 1998 - ból*

"A napi aktivitási szint emelése és a rendszeres testmozgás fontos szerepet játszik a testsúly karbantartásában, és hatással van a napi energia kiadásokra és közvetlenül javítja az inzulin érzékenységet."
"Az erőnléti edzésnek nagyobb hatása lehet a zsírégetésre és a zsírmenetes tömeg megtartására, mint azt eredetileg gondoltuk. Kutatások azt mutatják, hogy ha edzésprogrammal kombinálunk alacsony kalóriás étrendet, sokkal kedvezőbb hatásokat érünk el a testösszetételünkben, mintha a diétát vagy a testmozgást külön használnánk."
Kutatás- 2006 -ból*

A hazugság és megtévesztés a több milliárd forintos fogyókúra gépezet üzemanyaga

Ezekkel a fajta bizonyítékokkal miért van egyáltalán vita? Nos, a legfőbb oka az, hogy a fogyókúra iparág az újdonságokból gyarapszik. Anélkül, hogy "Kijött a legújabb fogyókúrás." már nincs is sztori. Az emberek mindig valami új áttörésről, csodatévő pirulákról és egyedülálló áttörésekről szeretnének hallani a fogyókúrával kapcsolatban.

A lustaságra szintén alapoznak. A testmozgást nehéz eladni, mert mindenki tudja, hogy ahhoz fel kell állni a tévé elől a fotelból. A hirdetők tudják, hogy a lustaság bele van programozva az emberi természetbe, szóval mindent megtesznek annak érdekében, hogy az általuk kínált dolog egyszerűnek és fájdalommentesnek tűnjön. Én úgy nevezem őket, hogy egymozdulatos fogyás.
Hiszek abban a tényben, hogy az, hogy edzenünk kell - az egészségünkért, a minőségibb életünkért és a jobb testünkért - nem lehet vita tárgya többé.
Gondolj csak bele: Milyen lesz a tested alakja, formája, ha csak diétázol és nem mozogsz mellette semmit?

Aki edzés nélkül fogy le, az olyan ember hatását keltheti, akit én úgy hívok, hogy "sovány-kövér ember". Olyan ember, akinek alacsony a testsúlya, de vajmi kevés izom és 5-6 kg makacs háj van rajta, ami dacosan kapaszkodik a csípőjéhez, combjához, hasához és fenekéhez.

Íme, hogy mit gondolok még a "diéta kontra edzés" témáról:

·      - Úgy gondolom, hogy az emberi test az egyetlen olyan "gép" a föld felszínén, ami tönkremegy, elromlik, ha nem használod.
·         -  Úgy gondolom, hogy az elhízás és a betegség az inaktivitás közvetlen következménye.
·     - Úgy gondolom, hogy a legtöbb korral járó egészségügyi "romlás" az ülő életmód és az izmok elvesztésének közvetlen következménye.
·       -  Úgy gondolom, hogy az izomépítő edzés, a kardiovaszkuláris edzés és egy kis tudatos táplálkozás sokkal jobb a lefogyás szempontjából, mint a kalóriacsökkentés egymagában mind rövid, mind hosszú távon.
·       -  Úgy gondolom, hogy önmagában a kalóriakorlátozás csak egy hiányos megközelítés egy összetett problémára, ami egyébként egy teljes életmódváltást követel meg a jobb egészség, a jobb testösszetétel és végleges eredmények érdekében.
·         -  Úgy gondolom, hogy minden egészséges embernek mozogni kell hetente legalább 3X27 percet.
·    - Úgy gondolom, hogy bárki, aki egészséges és fizikailag képes rá, annak hetente 2 alkalommal izomépítő edzést kellene végeznie, melyet akár saját testsúlyával is el tud végezni.
·       -  Úgy gondolom, hogy bárki, aki egészséges és fizikailag képes rá, annak hetente legalább egyszer kardió edzést kellene végeznie (futás, gyors séta, kerékpár stb.)

Csábító egy "izzadás-mentes" titkot keresgélni, függetlenül attól, hogy az egy speciális diéta technika, egy mágikus zsírégető tabletta, vagy bármi más, de a végén mindig ide lyukadunk ki: Kalóriahiányra van szükség a fogyáshoz. És jobb több kalóriát elégetni, mint kevesebbet bevinni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése