Már
említettem régebben, hogy néha az elszámolótársaim tettek helyre, amikor édességről
álmodtam. Az édesség kategóriába tartozott a tészta is. Abban maradtunk, hogy
heti egy alkalommal egy kis adag mákos tészta még beleférhet, a veszélyt
ilyenkor az jelenti, hogy ha ott van előtted az egész tál, lesz-e erőd
megtartóztatni magad a további evéstől? Ha gyenge jellem vagy és bevallom,
édesség esetén én az vagyok, nem jó kísértésnek kitenni magadat. Nos, ennek
ellenére mindenki kísérletezett, de a legnagyobb sikere Mea receptjeinek volt, mert
a saját bőrén tapasztalta meg, hogy mit jelent túlsúlyosnak lenni, keményen
küzdeni a heti fél kilós fogyásért, és mellette egészségesen étkezni. Ételei
ennek a szellemében készültek.
A shop.builder.hu az alábbiakat írja a tésztáról:
„A
tésztának elég rossz híre van manapság, már-már afféle "szénhidrát
rémálom" lett. De nem biztos, hogy ezt feltétlenül kiérdemelte. Valóban, a
tészta gazdag szénhidrátokban, és egy alacsony szénhidráttartalmú diétába nem
is illik bele. Azonban nem mindenki követ ilyen étrendet. Ha pedig nem követsz
épp alacsony szénhidráttartalmú étrendet, nincs rá semmi okod, hogy ne egyél
tésztát - ésszerű keretek között természetesen.
Mit is kapunk egy adag tésztával?
Mit is kapunk egy adag tésztával?
100 g tészta kb. 75 g szénhidrátot tartalmaz. Egy kiegyensúlyozott étrendbe ez bőven belefér. Hasonló szénhidráttartalma van a rizsnek is, amit viszont kilószámra fogyasztunk. A gond ott van, hogy bizonyos okokból a tészta esetében adagolási problémákkal küszködünk. Egy 60 grammos rizs adag már rendesen eltelíti a legtöbb embert, azonban tegyél hasonló mennyiségű tésztát a tányérra, máris nem tűnik olyan nagynak az adag. Könnyedén megesszük a dupláját is.
Gondolj bele, milyen tésztareklámokat látsz a tévében. A tányéron gyakran fejmagasságig tészta van, ami bizony nem egy apró adag, egy olasz étteremben egy adag tészta 200-300 grammos is lehet. Bár otthon egyszerre nem biztos, hogy ennyit megeszünk, de az s biztos, hogy nem állunk meg 50-60 grammnál sem. Ez egyszerűen túl kicsi mennyiség a tányéron ahhoz képest, amihez szokva vagyunk.
Épp ezért célszerű mérni ez esetben is az ételt, hogy tudjuk, mennyi kerül a tányérra. Aki nem diétázik, annál semmi akadálya annak, hogy a szénhidrátbevitele egy részét tésztából fedezze (de ne az egészet, lehetőleg). Csak arra figyeljünk, hogy sokkal könnyebb tésztával átesni a ló túloldalára, mint rizzsel vagy krumplival például.
Egyébként manapság már nem csak bioboltokban, hanem egyes hipermarketek polcain is találhatunk teljes kiőrlésű tésztákat - ezek GI-je alacsonyabb a rizsnél, és akár diétába is beleférnek, ésszerű keretek között.
Figyelem,
NEM a durumtésztáról beszélünk, hanem a barna színű, teljes őrlésű lisztből
készült tésztákról! Külön jó hír, hogy abszolút elfogadható árban vannak,
szemben a soron következő csökkentett szénhidrátos tésztákkal.
Alacsony
szénhidráttartalmú tészták
Manapság már kaphatók az alacsonyabb szénhidrát-és magasabb fehérjetartalmú tészták is. Szerencsére ízük és állaguk nem különbözik a hagyományos tésztáétól. Ezek a fehér liszt mellett különféle hüvelyesekből készült lisztet is tartalmaznak. Ezek a hüvelyesek nagy mennyiségben tartalmaznak rezisztens keményítőket, így csökkentve a tészta emészthető szénhidráttartalmát, legalább egy picivel. Ugyan drágábbak a hagyományos tésztáknál, de még mindig nem tartoznak a drága élelmiszerek közé.
Manapság már kaphatók az alacsonyabb szénhidrát-és magasabb fehérjetartalmú tészták is. Szerencsére ízük és állaguk nem különbözik a hagyományos tésztáétól. Ezek a fehér liszt mellett különféle hüvelyesekből készült lisztet is tartalmaznak. Ezek a hüvelyesek nagy mennyiségben tartalmaznak rezisztens keményítőket, így csökkentve a tészta emészthető szénhidráttartalmát, legalább egy picivel. Ugyan drágábbak a hagyományos tésztáknál, de még mindig nem tartoznak a drága élelmiszerek közé.
Mit
együnk a tésztával?
Ésszerű mennyiségű tészta fogyasztása esetén "marad hely" még a tányéron - mondjuk zöldségeknek (a húsról nem is beszélve természetesen). Saláta, vagy főtt, párolt zöldség egyaránt megteszi. Ezek rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, így kisebb az esély a hirtelen inzulinszint emelkedésre és az ebből fakadó zsírosodásra. A zöldségek belekeverhetők a tésztába, erre számos recept van - ez pedig megnöveli az étel térfogatát, "szemre" több tésztát kapunk, mégis, a szénhidráttartalom ugyanannyi marad. Ha a tészta mellé fogyasztott salátát ecetesen készítjük, az ugyancsak csökkenti a tészta glikémiás indexét.
Ésszerű mennyiségű tészta fogyasztása esetén "marad hely" még a tányéron - mondjuk zöldségeknek (a húsról nem is beszélve természetesen). Saláta, vagy főtt, párolt zöldség egyaránt megteszi. Ezek rosttartalma lassítja a szénhidrátok felszívódását, így kisebb az esély a hirtelen inzulinszint emelkedésre és az ebből fakadó zsírosodásra. A zöldségek belekeverhetők a tésztába, erre számos recept van - ez pedig megnöveli az étel térfogatát, "szemre" több tésztát kapunk, mégis, a szénhidráttartalom ugyanannyi marad. Ha a tészta mellé fogyasztott salátát ecetesen készítjük, az ugyancsak csökkenti a tészta glikémiás indexét.
Tehát,
ne féljünk tésztát enni, amíg tudjuk a mértéket, és ügyesen kombináljuk
zöldségekkel és esszenciális zsírsavakkal, nem áll fönn az elhízás veszélye.”
(Forrás:
http://shop.builder.hu)
Az
alábbi linkeken rákereshetsz a ch csökkentett vagy mentes tésztákra:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése