2014. augusztus 12., kedd

Hogyan számoljuk ki az általunk készített étel tápanyagtartalmát?



Nagyon egyszerűen. Mi kell hozzá?
Az összetevők. 



Az előzőekben bemutatott mérleg (pontosítok: nem 2000 forintba került, csak 500-ba, 3 héttel ezelőtt).



Füzet vagy papír, ceruza, számológép.

Egy csipet jókedv, humor, pozitív hozzáállás.

Vigyázat, még főzés előtt mérünk, nyers állapotban. A gyümölcsöt azért nyugodtan hámozd meg és a banán héját is dobd a kukába. Nem csalunk! Sokan kérdeztétek tőlem, hogy a 150 gramm csirkemell nyersen vagy sütés után értendő. Rossz hírem van: nyersen. Igen, a két maroknyi hús a sütés során összeesik és lesz belőle másfél, rosszabb esetben 1 maroknyi. Ne süsd csizmatalppá, inkább párold vagy grillezd.

Edzőtársam, Mea, aki a Boszorkánykonyha blog (http://boszorkanykonyh.blogspot.hu) híresen jó receptjeit írja, olyan frappánsan összefoglalta az ételek tápanyag tartalmának kiszámítását, képekkel illusztrálva, alapozói szinten, hogy ehhez semmi hozzáfűznivalóm nincs. Kezdjük!

Kattints ide.

Hol találod meg a tápanyag értékeket? Összegyűjtöttem néhány oldalt, ahonnan az étkezési tervemhez gyűjtöttem a kalória értéket, a fehérje, zsír és  szénhidrát tartalmat.
Linkek, ahol kutathatsz adatok után, ha esetleg nem vagy elégedett azzal, amit javasolnak neked. Kísérletezz, kutass, olvass!

Kalória adatok, táblázatok, a teljesség igénye nélkül:

Elrettentő példának két linket még javasolok. Jusson eszedbe, amikor letámadnád a boltban a Milka csokis polcot, vagy esetleg 10 deka csokis fornettire áhítozol. Az egész napi, sőt heti munkádat, edzésedet, fogyásodat elcseszed vele!





Gondolkozz! Megéri?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése