2016. július 4., hétfő

Miért az önbizalom a siker kulcsa?

Sok mindent tartanak a siker kulcsának, és érdemes is tudomásul venni, hogy az egyetlen titok mindig az, hogy sok titok van.

Talán nem is a kulcs a megfelelő kifejezés a címben feltett kérdésben, inkább az „alap”. Mert ha behelyettesítjük a mondatba - valahogy így: Miért az önbizalom a siker alapja? – máris megtaláltuk a választ.

Hiszen ha építkezünk - akár házat, akár személyiséget, karriert vagy éppen a jövőnket –, szükségünk van egy stabil, megingathatatlan alapra, amely elbírja mindazt, amit szépen, lassan rárakosgatunk. Ha ez hiányzik, máris ingatag lesz az építményünk és előbb-utóbb kártyavárként fog összeomlani.
Tehát legelőször alapozzunk, rakjunk bele mindent, amit csak tudunk, és ami stabillá teszi a majdani építményt. Ha éppen személyiséget fejlesztünk, akkor az önbizalmunkat kell növelnünk, megerősítenünk, hogy támaszkodni tudjunk rá a siker felé vezető úton.

Tegyük fel, hogy van egy jó ötletünk, melyet szeretnénk megvalósítani és meggyőzni embertársainkat, hogy legyenek partnereink, mert az nekik is jó. Meg kell győzni őket, rá kell beszélni őket, el kell hitetni velük, amit mi már hiszünk. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mi tényleg hiszünk benne. Márpedig az ötleteinkben is csak akkor tudunk hinni, ha elsősorban magunkban hiszünk, tehát van önbizalmunk.

Végeztem egy kis magánfelmérést az ismeretségi körömben, összehasonlítottam a barátnőim életét és elgondolkodtató volt az eredmény.

Volt két ember – két nő, mindketten gyerekkel és mindketten elváltak – akiknél feltűnő volt, hogy a sorsuk mindig egy irányba halad, csak két ellentétes irányba. Az egyiké mindig jóra fordul, a másiké szinte pechsorozat. Két okos, intelligens nőről beszélünk.

Sokat gondolkodtam, mi lehet az oka a siker illetve a balsiker folyamatos jelenlétének a sorsukban. Aztán rájöttem, az egyik stabil önbizalommal rendelkezik, míg a másik kishitű. Ilyen egyszerű, minden más csak következmény.

A sikeres barátnőm hitt magában és egymás után valósította meg céljait, míg a sikertelen – bár voltak jó ötletei és szorgalmas is volt – soha nem hitt a saját képességeiben.

Valóban csak ennyi lenne a siker kulcsa? Ilyen egyszerű? Azt kell, hogy mondjam, hogy nem egészen, viszont ha ez hiányzik, bármit is teszünk, nem fogunk egyről a kettőre jutni, mert magunk sem hisszük el, hogy sikerülhet.

Akkor viszont, hogyan akarjuk a több embert meggyőzni? Hát nem fog menni, az biztos. Az önbizalom – és sajnos annak hiánya is – egyszerűen sugárzik belőlünk, rólunk. Elég, ha az utcán kicsit figyeljük az embereket. A járásuk, a tartásuk, a tekintetük, de még az öltözékük is megmutatja, hogy rendelkeznek-e önbizalommal, vagy sem. Valljuk be őszintén, melyiket jobb látni?

Mi magunk is szívesebben vagyunk olyan valaki társaságában, akiről sugárzik az önazonosság és az önbizalom. Jobban érezzük mellette magunkat és vidámabbak, pozitívabban gondolkodók leszünk tőle. Ugye így van?

Akkor már tudjuk is a választ: az önbizalom a siker kulcsa, egyben mindennek az alapja, tehát tegyünk érte, növeljük, fejlesszük, hogy azután biztosan álljon életünk talapzataként és elbírjon mindent, amit csak ráépítünk!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése