2014. augusztus 14., csütörtök

Mértékek főzéshez, sütéshez by Mea



Sokszor vadászok recepteket az interneten és őszintén, a legjobbakat, legmerészebbeket az amerikai honlapokon találom. A náluk bevált mértékegység a cup/csésze. No, de melyik, a kávés vagy a teás? 1 decis vagy 2 decis? Nem mindegy, mert  nem akarok dupla adag fehérjeport keverni a sütihez és az sem szerencsés, ha a fagyim üdítős folyékonyságú lesz. Fagyi és süti? Egy fogyis, sportolós blogban? Igen, nem tévedsz. Gyűjtöm ezeket a recepteket és nemsokára közre is adom őket.

Mea barátnőm tökéletesen összefoglalta a tudnivalókat, amiket konyhatündérként gyakran használunk, vagy csak szeretnénk, mert pont akkor nincs adat, nincs internet, kölcsönadtam a receptkönyvet, vagy csak elbújt a gonosz a polc legbelsőbb zugába… És nem tudom, mennyi az annyi, mi a csészényi, a késhegynyi, mekkora kést vegyek, nagyot, kicsit?
 

Mértékek főzéshez, sütéshez by Mea

Forrás:

Régóta böngészek recepteket, magyarul is, más nyelven is, és sokszor beleütközöm abba a problémába, hogy nem mindig tudom, hogy mekkora mennyiség az "egy késhegynyi", vagy pl. az "egy csapott evőkanál", esetleg hogy mennyi zöldséget főzzek egy főre egy-egy étkezésnél. Összeszedtem néhány adatot ezzel kapcsolatban, magamnak beszínezem, amiket használni szoktam. Közzéteszem, talán segíthet másoknak is.

Mértékek:

1 evőkanál = 15-20g
1 kávéskanál =   5-8 g
1 csipet =  1-5g
1 késhegynyi = 1/10-1g

1 likőrös pohárnyi = 2 cl
1 cherry-pohárnyi = 5 cl

Vásárlási tanácsadó 1 főre a különböző ételek elkészítéséhez:

Halászlé: 50 dkg
Ponty: 20 dkg
Süllő: 20 dkg
Lazac: 20 dkg
Marha, borjú, birka, bárány, sertéshús - Sült, grillezett
Kicsontozva, letisztítva: 20 dkg
Főzésre, húsleveshez: 40 dkg
Pulyka: 40 dkg
Liba: 40 dkg
Gulyás: 15 dkg
Pörkölt: 20 dkg (én kevesebbet szoktam mérni)
Levestészta: 2 dkg
Kelt tészta: 10 dkg

Palacsinta: 8 dkg
Pogácsa: 8 dkg
Tarhonya: 5 dkg
Rizs: 5 dkg (főzve szoktam kimérni, általában 100 g magamnak)

1 liba: 6-8 személy
1 kacsa: 4-6 személy
Burgonya: 20-25 dkg (én 2 db közepes krumplit szoktam számolni 1 főre)
Zöldségfélékből köretnek: 20-25 dkg
Zöldségfélékből főzeléknek: 25 dkg
Hüvelyesekből főzeléknek: 15 dkg


Miből mennyit főzzünk 1 főre?

Leves: 3 dl (ha csak leves van ; ha van második is, akkor 2 dl-rel szoktam számolni maximum)
Mártás: 1 dl
Főzelék: 2,5 dl
Palacsinta: 3 db (én 2 db-bal szoktam számolni, ha volt leves is)
Hús: 2 szelet (én 1 szelettel szoktam számolni vagy 150-200 grammal)

Tojás
1 liter egész tojás = kb. 23 db = 112 dkg
1 liter tojásfehérje = kb. 40 db = 112 dkg
1 liter tojássárgája = kb. 60 db = 99 dkg
1 közepes tojás = 6 dkg
1 tojáshéjny i= 0,5 dl

Tejszín
0,5 l 30 % zsírtartalmú tejből kb 2,5 l tejszínhab lesz akár kézzel, akár géppel verve. Szükség esetén literenként 1-1,5 dkg zselatint/zselatinport/habfixet adunk hozzá.

Kanál
1 csapott evőkanál liszt = 1 dkg
1 csapott evőkanál cukor = 15 g
1 csapott evőkanál só = 10 g
1 csapott evőkanál tej, tejszín = 15 g
1 csapott evőkanál olaj =   10 g
1 csapott evőkanál tejföl, majonéz, túró = 20 g
1 csapott evőkanál vaj, margarin = 15 g
1 csapott evőkanál mustár, ketchup = 15 g
1 csapott evőkanál kakaó, sütőpor =   5 g
1 csapott evőkanál búzadara = 10 g
1 csapott evőkanál zsemlemorzsa, zabpehely =   6 g
1 csapott evőkanál rizs = 10 g
1 csapott evőkanál reszelt sajt =   5 g
1 csapott evőkanál darált dió, darált mandula =   8 g
1 csapott evőkanál lekvár = 30 g
1 csapott evőkanál méz = 15 g


1 púpozott evőkanál liszt = 15 g
1 púpozott evőkanál cukor =   25 g
1 púpozott evőkanál só = 20 g
1 púpozott evőkanál majonéz =   3 dkg
1 púpozott evőkanál vaj, margarin = 25 g
1 púpozott evőkanál mustár, ketchup =  25 g
1 púpozott evőkanál kakaó, sütőpor = 8 g
1 púpozott evőkanál búzadara = 20 g
1 púpozott evőkanál zsemlemorzsa =   10 g
1 púpozott evőkanál rizs = 15 g
1 púpozott evőkanál reszelt sajt =   8 g
1 púpozott evőkanál darált dió, mandula = 16 g
1 púpozott evőkanál lekvár = 50 g
1 púpozott evőkanál méz = 20 g

1 csapott kávéskanál liszt =   3 g
1 csapott kávéskanál cukor = 3 g
1 csapott kávéskanál só =  3 g

1 tetézett kávéskanál liszt = 6 g
1 tetézett kávéskanál cukor = 6 g

1 csapott evőkanál zsír, vaj =   2-3 dkg
1 evőkanál olaj =   2 dkg
diónyi zsír = 2 dkg
3 db kockacukor =   2 dkg

1 bögre = 2 dl (az amerikai edzéstervekhez készült étkezési tervekben szerepel a bögre/csésze fogalom, 2-3 dl-nyi mennyiséget jelent)
1 vizespohár =   2-2,5 dl
1 leveses tányérnyi = 2,5 dl

1 tetézett kávéskanál só =   8 g

1 csapott teáskanál tej, tejszín = 5 g
1 csapott teáskanál olaj = 4 g
1 csapott teáskanál majonéz, túró, tejföl = 10 g
1 csapott teáskanál vaj, margarin =   6 g
1 csapott teáskanál mustár, ketchup =   5 g
1 csapott teáskanál liszt =   3 g
1 csapott teáskanál kakaó, sütőpor = 3 g
1 csapott teáskanál só =  4 g
1 csapott teáskanál cukor = 5 g
1 csapott teáskanál búzadara = 5 g
1 csapott teáskanál zsemlemorzsa = 3 g
1 csapott teáskanál rizs = 4 g
1 csapott teáskanál reszelt sajt = 3 g
1 csapott teáskanál darált dió, darált mandula = 3 g
1 csapott teáskanál lekvár = 20 g
1 csapott teáskanál méz = 7 g


1 teáskanál = 4 ml = 0,4 cl
1 evőkanál = 10 ml = 1 cl

1 csésze = 125-150 ml = 1/8-1/3 cl

10-12 db közepes burgonya = 1 kg
8-10 db közepes alma = 1kg

késfoknyi vastagság = 2,5-3 mm
1 font = 56 dkg
1 lat = 1,75 dkg (de csak akkor, ha sokat nyom a latban :))

2 megjegyzés:

  1. Bizony, sokszor nagyon hasznos! És pár olvasás/használat után a legfontosabbakat, leggyakrabban használtakat meg is jegyzi az ember :)

    VálaszTörlés
  2. Így van, sokat tanultunk tőled. :-)

    VálaszTörlés