2014. augusztus 15., péntek

Emberek-példaképek: Péter, aki 26 kilót fogyott és maratonozik



„ A Jóisten csak a mai napot adta céljaid eléréséhez”


A képen látható kedves, mosolygós fiatalember Péter, EAP-os edzőtársam, aki 96 kilóról fogyott le 70 kilóra és az első halk kívánságát, a lefutni a maratont, keményen teljesíti mind a mai napig. Talán emlékeztek rá, micsoda kánikula dúlt június első hetében, Péter a hőség ellenére teljesítette a kitűzött távot Keszthelyen, emberfeletti volt, amit azon a napon véghezvittek.
  


„ A Jóisten csak a mai napot adta céljaid eléréséhez”

Az elmúlt két év során sokszor hallottam ezt mondogatni Pétertől, amikor motivációra volt szükségem. Amikor közös edzőnknek átadtam az esettanulmányomat és az nyilvánosan megjelent, nagyon elkeserítő hozzászólásokkal illettek a blogon. Péter a maga józan és határozott stílusában rendreutasította a jelölteket. Köszönöm, Péter, nagyon sokat jelentett a támogatás!

Amint látjátok, nem csak a nőké a fogyás világa, a férfiak ugyanúgy jelen vannak ezen a pályán. Péter két aranyos kisfiú apukája, aki 2011 december végén egy végső elhatározással úgy döntött, hogy az addigi életének vége, nem nézheti tovább azt az irányt, amerre halad, 96 kg-ot mutatott a mérleg. Január 1-én elindult az első kocogásra, amit borzalmasnak érzett. Január 13-án csatlakozott az EAP-hoz,  92 kg-os súllyal.

Aki egyszer megismeri az EAP vonzását, nem tud szabadulni többet és ha tényleg  kitartó, ha valóban célt akar érni, sorban kipróbálja, sőt, végigcsinálja a program lépcsőfokait. Mindegyiken otthagy rengeteg verítéket, munkát és leadott kilót. Így volt ez Péternél is:

„… Az alapozó programmal kezdtem 2-szer ismételtem, majd érkezett a zsírégető első 4 hete, ezt szintén 2-szer ismételtem. Az edzéseim hetente 4-szer voltak reggel,+ 3 alkalommal esti futás!

Ezt befejezve jött a haladó zsírégető 8 hete, szintén 2-szer ismételve. Az ismétlésre azért volt szűkség, hogy lássam a fejlődést, ami nem váratott magára. Az első héttől megvolt a „látszat”, átlag  0,5-1 kg közötti fogyás.



Természetesen nekem se ment zökkenőmentesen. Nagyon nehéz volt reggel kidugni a lábam a takaró alól, de mindennap meggyőztem magam magamért. A hasizmos napok nagyon megkínoztak. Mindig csak az adott gyakorlatra gondoltam és arra, hogy ezt kell csak túlélni. Ez később már jobb lett, de nem lettek a kedvenceim. Azt hiszem a választott mottó sokat segített nekem: „ A Jóisten csak a mai napot adta céljaid eléréséhez.”

Az első sokk az étkezés összeállítása volt. Az étkezési tervek jók voltak, csak feltételezi azt a tényt, hogy rendelkezem hűtővel és mikróval a munkahelyen. Sajnos nem. Az étkezéseimet változatosan és a megtanult elvek alapján raktam össze hidegkonyhásan. Az eddigi 4-5000 kcal helyett kicentizett 1800-2000 kcal lett a napi limit. Nagyon nehéz volt rájönni, hogy mit és hogyan jó számolni és honnan melyik táblázatból. A napi számolások sok időt és energiát emésztettek fel, persze egy jól kitalált étkezési napló segített. Az élelmiszerek és az ételek ismétlésével rövidült az idő! 

A célok kiválasztása nálam egy picit pesszimista volt, elsőre 77 kg, ezt később átírtam 72 kg-ra, most 70! Büszkeséggel tölt el a tudat, hogy az 5% ba tartozom, aki megcsinálta.

A motivációs levelekben volt szó a célokról, itt került bogár a fülembe” lefutni a maratonit?”
 PÉTERNEK SIKERÜLT! Igen, már többször lefutotta a több, mint 40 km távot.  Lefogyott, életmódot változtatott, a sport  már a napi rutin részévé változott. 

Pár napja ezt a pár sor összesítést kaptam tőle:



Kiegészítés 2014. augusztus 12.

A félmaratoni távok száma közel 70-80,
 maraton 4, persze idén még 1 lesz,
 heti 100 km futva 1-szer. 


Tegnap voltam varrónőnél derék: 83cm; csípő: 86cm; mell: 94cm; comb: 54cm

Súly (vacsi előtt) 70,2 kg.
 

5 megjegyzés:

  1. Nagyon szépen köszönöm! Igazán megleptél vele. Most megyek elpirulni ��

    VálaszTörlés
  2. Na nehogy már! Részletesebbet szerettem volna, de a futáseredményeidet még nem gyűjtöttem össze és ráadásul megint vizes szolgálatban vagyok terepen. Így csak ennyi tellett tőlem ma estére!

    VálaszTörlés