2014. augusztus 22., péntek

Miért fogyjak? Hogyan fogyjak? Jó ez nekem?




Parázs viták alakulnak ki a különböző fogyással foglalkozó blogokon, csoportokon belül.  Mindenki azért a módszerért áll ki, amivel ő fogyott, mert bizonyítottnak találja. Ez eddig rendben is van.




Nem mindegy azonban, hogy mi a célunk a fogyással. Csak szépek akarunk lenni, nádszál karcsúak és nincs kedvünk mozogni? Rendben, nem kell a sportos életmódot mindenkinek kedvelnie.

Nekünk azonban, akik 100 kiló feletti súlyról indultunk, fogyni akartunk és akarunk, tudomásul kell vennünk, hogy igenis új szokásokat kell kialakítanunk, másfajta étkezés és mozgás szükséges a tartós fogyásunkhoz. Ez pedig életmódváltozást jelent. Egy állandó mókuskerék lesz ez, figyelni a kajára és sportolni, mozogni. Ha már lement az a fölösleges 30-40-50 kiló és stabilizálódott a súlyunk, akkor sem szabad a komplett hűtőt felzabálni és hónapokig elégedetten punnyadni a fotelben. Ha sikerül a fogyás, majd meglátjátok, már nem is kívánjátok a régi tunya, lusta életet vissza.


 Akinek egyszer sikerül a tartós fogyás, az már szokásává tette az ételek válogatását, mérését, másfajta főzését és valamilyen sportot is űz. Lehet, hogy a gyerekeivel kocog, vagy teniszezik, vagy úszik, bringázik. Mindegy, mozog, életmódot váltott. Néha jól esik egy kis falat csoki, de nagyon nagy zűrnek kell lennie ahhoz, hogy lecsússzon egy 300 grammos Milka tábla. Nem is emlékszem már ilyen esetre, pedig imádom az édességet. Jó lenne, ha minél többen tartoznánk ebbe az 5%-ba, mert a statisztikák azt mutatják, hogy sajnos 95%-a abbahagyja a fogyást és visszatér a junk foodhoz.


 A legnépszerűbb indokok:

- nem érek rá
- dolgozom
- a gyerekekkel kell törődnöm
- nincs pénzem ilyen spéci kajákra
- fáj a lábam, a gerincem, a kezem, a …
- nincs pénzem edzőteremre, ruhákra, eszközre…
- a többieknek sem sikerült

Jó hírem van!

Én sem érek rá és képzeljétek, dolgozom is. A munkahelyen is, otthon is. Gyerekeim is vannak, akiket egyedül nevelek és ők hol segítenek, hol meg nem. De a fogyásban segítettek és mellém álltak, amikor jöttek a durva és bántó kritikák.
 



A gyerekekkel kell törődni? És nem lesz könnyebb a gyerekeiddel játszani és futni  60 -70 kilósan inkább, mint 100 kilós bálnaként? Hogyan futsz majd az a büdös kölök után ilyen terebélyesen? Gondolsz néha arra, hogy egyszer majd nagyi leszel és ha az egészségedet tönkre vágod most, 100 kilósan,  esetleg meg sem éred azt az időt, amikor a lányodnak szüksége lesz rád? Amikor a piciket kellene a játszótérre vinni, de a lányod azt mondja majd, hogy anyára nem lehet számítani, mindene fáj, ezt akarod?


Valaki azt kérdezte tőlem, hogy sokat költök-e ezekre a diétás kajákra? Mármint a salátára gondolsz, meg a sima kerti uborkára, paradicsomra? Csak számolni kellene néha. Mi az olcsóbb? Az egészség vagy az orvosi ellátás? Amennyivel többet a gyümölcsre, zöldségre és halra költök párizsi és fehér kenyér helyett, megtérül a meg nem vásárolt orvosságokon.



Az, hogy sok mindened fáj, a lábad, a gerinced, nem biztos, hogy csak a korod miatt van. Az egyik okozó tényezőt, a nagy testsúlyt, ki kellene iktatni és lehet, hogy a problémát csírájában fojtod el. Ezt mindenkinek egyedileg kell megoldania, de ha ez a lány (itt írtam róla) a balesete után egy darab ép kézzel képes volt versenyezni, mi, egészséges emberek elbújhatunk a szégyentől,  ha még csak  meg sem próbáljuk a súlyfelesleget leadni. Hiszen minden testrészünk megvan!
 

Nincs pénzed edzőteremre? Én sem jártam edzőterembe, otthon végeztem a gyakorlatokat. Ma már annyiféle leírás és ingyenes edzésvideó kering a neten, hogy ez nem lehet kifogás. Nincs extra edzőrucid?  Képzeld, nekem sem volt. Mezítláb, vagy zokniban kezdtem, egy öreg gatyában és egy bálna méretű használt pólóban. Még ma is megvan, igaz, azóta már annyira az életem része lett a sport, hogy beruháztam apróbb eszközökbe. De edzőrucim azóta sincs, a bringásnacim nagyon jó futásra is, hasizmozásra is, a futópóló szintén tökéletesen többfunkciós. Nézd meg jobban a paraliai edzőtábori képünket! Kényelmes ruházat, van aki mezítláb nyomja, a kezünkben  ásványvizes palack súlyzóként, törülköző vagy pokróc a padlós gyakorlatokhoz. Ellenvetés?
 

 És a végére hagytam a legcsodásabb kifogást, hogy a másiknak sem sikerült. Na és! Kit érdekel? Itt rólunk van szó, rólam, rólad! Ne másoljuk más életét! Törődjünk a sajátunkkal és azt tegyük rendbe. Aki azt mondja, hogy neked úgysem sikerül, kerüld messzire, ne beszélgess vele, mert irígy az eredményeidre és visszahúz. Önigazolást keres, ha téged lebeszél a fogyásról, saját sikertelenségére nyer igazolást. Keress magadnak olyan társaságot, ahol a társaid segítenek. Megéri. Na, hogy döntöttél?
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése